Partikül Filtresi Nedir?

Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi, DPF şeklindeki kısaltması ile de adlandırılır. Hava kirliliğini önlemede büyük bir işlevi üstlenen bu dizel partikül filtresi, çevresel standartlara uyum sağlamaya destek olur. Dizel yakıtın yanması sonucu meydana gelen katı partikül maddeleri filtreleyen DPF, insan sağlığı açısından da önem arz eder. Bu zararlı partiküller hava kirliliği oluşturup insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilirler. Dizel partikül filtresi sayesinde bu zararlı maddeler filtrelenir ve hava kirliliğinin önüne geçilmesine katkı sağlanır. Egzoz gazlarının geçtiği ince yapıdaki gözenekli seramik veya metal bir malzemeden üretilen DPF bu gözenekler aracılığıyla zararlı partikülleri filtreleyerek egzozun geçişine olanak tanır. Tutulan bu zararlı partiküller birikir ve zamanla filtrenin tıkanmasına sebep olur. Tıkanan filtrenin performansının zamanla düşmesi kaçınılmaz olacaktır.  Performans düşüklüğü yaşamamak adına filtrenin düzenli olarak temizlenmesi önem arz etmektedir. Regenerasyon adı verilen bu işlemin kendine özgü bir temizleme yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.
Oldukça önemli sayılabilecek bir teknoloji olan dizel partikül filtresi, dizel motorlu taşıtların çevreye olumsuz etkilerini en aza indirgemek için modern dizel araçlarda sıklıkla kullanılır. Bu filtreler işlevlerini yerine getirirken tıkanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Çünkü filtre zararlı partikül maddeleri tutar ve bu maddeler zamanla birikerek filtrenin tıkanmasına neden olur. Bunun önüne geçmek mümkündür. Düzenli bakım ve kontrolü yapıldığı takdirde bu sorunla karşılaşılmayacaktır.
Bir de filtrenin ömrünün kısalmasına neden olabilecek durumlar söz konusudur. Sık sık kısa mesafelerde ve uzun süre düşük hızlarda kullanılan araçların, dizel partikül filtreleri düzgün şekilde regenere olamayabilir. Bu durum da filtrenin ömrünün kısalmasını hızlandıran bir neden olarak karşımıza çıkabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere DPF temizlik ve bakımı oldukça önemlidir. Hem filtrenin uzun ömürlü olması açısından hem de filtrenin işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesi açısından.Dizel partikül filtresi temizleme ve bakımı ihmal edilmeden periyodik olarak yapılmalıdır. 

Partikül Filtresi Nedir?

Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

Filtrede birikmiş olan zararlı partikül maddeleri filtreyi tıkamakta ve işlevini sınırlayabilmektedir. Dizel partikül filtresi temizleme işlemi sayesinde bu sorun ortadan kalkacaktır. Dizel partikül temizleme işleminin bilinen temel iki yöntemi bulunmaktadır. Regenerasyon diye adlandırılan bu temizleme işleminin ilk yolu aktif regenerasyon, ikinci yolu ise pasif regenerasyondur. Aktif regenerasyonu da otomatik aktif regenerasyon ve zorlanmış aktif regenerasyon olmak üzere ikiye ayrılır. Modern dizel taşıtlarda ekseriyetle otomatik aktif regenerasyon özelliği bulunur. Filtrede belli seviyede partikül biriktiğinde araç bunu algılar ve motor kontrol ünitesi filtreyi temizlemek için regenerasyon sürecini başlatır. Dizel partikül filtresindeki partiküller motorun egzoz gazı ısısı artırılarak yakılır ve bu sayede temizleme işlemi gerçekleşmiş olur. Otomatik regenerasyonun yeterli olmadığı veya yarım kaldığı durumlarda zorlanmış aktif regenerasyon yöntemi karşımıza çıkar. Bu işlem serviste gerçekleştirilir. Araç, arıza tespiti ekipmanına bağlanır ve motor belli bir ısıda çalıştırılır ve bu sayede zorlanmış aktif regenerasyon işlemi gerçekleştirilmiş olur.
İkinci yol olan pasif regenerasyon ise aracın uzun süreli ve belli hızdaki sürüşler sırasında kendi kendine gerçekleştirdiği bir yöntemdir. DPF de biriken zararlı partiküller motor normal çalışıyor iken üretilen egzoz gazlarının ısısı sayesinde yavaş yavaş yakılır. Bir de manuel olarak uygulanan regenerasyon yöntemleri vardır ki bunlara da değinmek yerinde olur. Uzman teknisyenler tarafından ve profesyonel servislerde yapılması uygun görülen bu işlem DPF araçtan çıkarılarak gerçekleştirilir. Özel ekipmanlar kullanılarak detaylı bir temizlik yapılır ve DPF manuel biçimde temizlenmiş olur. Dizel partikül temizleyici dejenere etmek için özel kimyasal temizleyicilerin kullanıldığı durumlarla da karşılaşabilmekteyiz. Her zaman etkili olamayan ve filtrenin hasar görmesine sebebiyet verebilir bu yöntemde zararlı partikül maddeleri çözmek için kimyasal temizleyicilerden yararlanılır.
Dizel partikül temizliğinin profesyonel bir serviste yaptırılması önerilmektedir. Yanlış bazı uygulamalar yüzünden DPF zarar görebilir ve kullanıcılar açısından pahalıya mal olabilir. Araçların model ve markalarına göre de DPF degenerasyonu değişkenlik gösterebilir. Fakat her durumda aracın sağlığı ve güvenliği açısından düzenli DPF temizliği ve bakımı ihmal edilmemelidir. 

Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur?

Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur?

Partikül filtresinin düzenli temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Aracın sağlığı ve güvenliği için bu elzem bir konudur. Bu bakım ve degenerasyon düzenli olarak yapılmaz ise birçok sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Partikül filtresi temizlenmezse ne olur? İlk olarak filtreyi temizlenmediği takdirde zararlı partiküller filtrede birikerek tıkanmaya yol açar. Bunun doğal bir sonucu olarak motor verimli biçimde nefes alamayacak ve performans kaybına uğrayacaktır. Filtre tıkandığında aracınızın motoru normalinden daha fazla efor harcayacağı için bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır. Motorun sağlığını doğrudan etkileyen bu durum aşırı basınç ve sıcaklık nedeniyle motora zarar verecektir.
 Egzoz mekanizmasında basınç artışına yol açabilen tıkanıklık egzoz manifoldu gibi diğer unsurlar üzerinde de ciddi hasarlara sebebiyet verebilir. Temel işlevi zararlı partikülleri filtrelemek olan DPF tıkandığında, zararlı partiküller atmosfere salınır. Çevre kirliliğine neden olan bu durum cezai yaptırımlara da sebebiyet verecektir. Modern araçlarda genellikle DPF nin degenere vakti geldiğinde, bu durum gösterge panelinde bir uyarı ışığı aracılığıyla bildirilir. Bu uyarı ile karşılaşılması durumunda, en kısa sürede filtrenin temizlenmesi gerektiği bilinmelidir. DPF tıkanıklığı belli bir seviyeye ulaştığında bazı taşıtlarda sınırlı işletim moduna geçilir ve bu sayede taşıt sınırlı bir güçle çalışır. En yakın servise götürülmesi için de size zaman kazanılmış olur. Çevre sağlığı için oldukça önemli olan DPF temizliği araç sağlığı için de çok önemlidir. Bir diğer husus EGR partikül temizleme işlemidir. 

Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur?

Sıkça Sorulan Sorular

EGR Partikül Nedir?

EGR, yani egzoz gazı geri dönüşümü, aracın egzozunun bir bölümünü yanma odasına geri gönderen bir mekanizmadır. Azot oksit emisyonlarını azaltan bu uygulama, yanma esnasında oluşan yüksek ısıyı düşürür. Azot oksit gazları hava kirliliği oluşturarak insan sağlığını olumsuz etkileyen bir gazdır. EGR sayesinde bu gazların oluşumu azaltılarak çevresel olumsuz etki en aza indirgenir.

EGR Partikül Temizleme

EGR partikül temizlemearacın verimli çalışması ve çevresel standartlara uyumu açısından oldukça önemlidir. Egr partikül temizliği karmaşık bir işlem olup profesyonel servislerde yapılması önerilmektedir. Egr valfi zararlı partiküllerle tıkanabilmektedir ve bu valfin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. EGR valfi tıkandığında özel temizleyici solüsyonlara ihtiyaç duyulabilir. Düzenli temizliği ve bakımı Dizel partikül filtresi temizliği kadar önemlidir. Bu sistemlerin doğru çalışması araçlarımızın sağlığının yanında, insan sağlığı açısından da önem arz etmektedir. Bu açıdan bakıldığında bu hususlara dikkat etmek toplumsal bir göreve dönüşmektedir.